Visselblåsarfunktion

Här visar vi hur du använder visselblåsarfunktionen i Evity.

Amanda Mårtensson avatar
Skrivet av Amanda Mårtensson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Visselblåsarfunktionen i Evity möjliggör så att du som medarbetare, praktikant eller annan personkategori på ett enkelt och anonymt sätt kan rapportera in misstänkta missförhållanden inom organisationen. Kravet om visselblåsarfunktion gäller organisationer med 50 och fler anställda. Här nedan kommer du få en genomgång hur du använder funktionen i Evity som:

Välj själv om du vill läsa eller se en video!

Skapa ett visselblåsarärende

För att skapa visselblåsarärendet trycker du (1) på symbolen uppe till höger i Evity eller (2) den externa länken som finns publicerad så att du har tillgång till den, exempelvis på organisationens hemsida.

Oavsett vilken av alternativen kommer du att landa på följande sida där du har möjlighet att skapa eller följa upp ett visselblåsarärende.

När du väljer att skapa ett visselblåsarärende kommer du att:

1. Beskriva ditt ärende med text och eventuella dokument

2. Välja utifrån förvalda handläggare

3. Ange mejladress för att notifieras när ärendet hanteras (valfritt)

När skickar in ärendet kommer du att informeras hur du följer upp ärendet. Väljer du att inte ange en mejladress kommer du att få en kod (ID) som du sparar för att följa upp ärendet enligt ovan.

När ärendet initierats kommer detta att hanteras i en anonym chatt där du kommer att notifieras under tidens gång till det att ärendet är hanterat och handläggaren har markerat ärendet som klart.

Som ärendehandläggare

Om du är utvald till handläggare för visselblåsarärenden kommer du att notifieras via din mejl med en direktlänk för att hantera ärendet. Som handläggare får du också en ny visselblåsarflik i menyn till vänster.

När du notifieras om att ett visselblåsarärende är initierats så ska du:

1. Avgöra om det är ett visselblåsarärende och därmed:

1. Avfärda ärendet eller

2. Hantera ärendet och chatta med den anonyma personen som rapporterat in ärendet

2. Markera ärendet som klart när du anser att du hanterat ärendet

3. Välja hur länge du vill arkivera ärendet (max 24 månader)

När ärendet har hanterats och markerats som klart så kommer du att finna ärendet under fliken för Visselblåsarärenden och Sparade ärenden.

Till dig med behörighet att ställa in visselblåsarfunktionen

För att ställa in visselblåsarfunktionen i Evity kommer du med behörighet att trycka på Inställningar > Visselblåsning (eller trycka här och logga in). Härifrån kommer du att kunna aktivera funktionen för att sedan ställa in handläggare av visselblåsarärenden, beskriva hur ärenden hanteras och även finna den externa länken som ni publicerar på ett lättåtkomligt ställe för alla som bör kunna rapportera ett visselblåsarärende kan komma åt länken.

Tips! Vi har även en Visselblåsarpolicy som ni kan använda!

Har ditt företag inte haft en visselblåsarfunktion tidigare?

• Upprätta en skriftlig rutin på hur ni hanterar visselblåsarärenden. ex. genom en Visselblåsarpolicy.

• Upprätta en plan för hur en ärendehandläggare bör och ska agera när det inkommer en rapport.

• Fundera även på hur ev. bevishantering ska säkras under utredningen.

Funderar ni på en gemensam visselblåsarfunktion inom koncernen? Läs mer vad som gäller: Visselblåsning inom en koncern

Lycka till! ✨