Hoppa till huvudinnehÄll
FormulĂ€r 📊

I denna artikel beskriver vi hur du kan skapa och anvÀnda formulÀr i Evity.

Tommy Eriksson avatar
Skrivet av Tommy Eriksson
Uppdaterad för mer Àn en vecka sedan

Se instruktionsvideo för hur du skapar ett formulÀr

Skapa formulÀr

FormulÀr Àr ett kraftfullt verktyg för att skapa insikter i din organisation för att skapa förbÀttringar, hjÀlpa ledare och anstÀllda utvecklas samt att arbeta med organisationskulturen.

För att börja anvÀnda formulÀr gÄr du till Undersökningar -> Skapa formulÀr. Tryck sedan pÄ Skapa ett formulÀr för att börja skapa ett nytt formulÀr.

Det finns fÀrdiga formulÀr som vi skapat som du ocksÄ kan anvÀnda eller fÄ inspiration ifrÄn. Klicka dÄ istÀllet pÄ "Importera mall".

Namnge formulÀret och fyll pÄ med relevanta frÄgor för din undersökning. För att lÀgga till frÄgor, text eller bild drar du ett block frÄn vÀnstra menyn in i formulÀret till den plats du vill att frÄgan ska vara i formulÀret.

Om ditt formulÀr bestÄr av flera olika delar kan du dela upp innehÄllet genom att klicka pÄ "LÀgg till sida".

Bocka i "obligatorisk frÄga" om du vill att det ska vara krav att svara pÄ den i formulÀret. De frÄgor du markerat som obligatoriska mÀrks med en röd *

Om du vill att medarbetaren ska kunna utveckla sina svar kan du bock i TillÄt kommentarer. Detta gÄr bara att göra pÄ kryssrutor, ett alternativ och skalfrÄgor.

Om du vill kunna följa nyckeltal över tid kan du lÀgga till tags genom att klicka pÄ den gröna pennan och skriv in det nyckeltal du vill studera. Du kan dÄ i statistiken under "KPI" följa specifika nyckeltal.

Klicka pÄ "Spara" nÀr du Àr nöjd med frÄgan och fyll pÄ med fler frÄgor. Du kan alltid redigera frÄgorna efter du sparat dem .
Om du vill Àndra ordningen pÄ frÄgorna klickar du pÄ prickarna intill frÄgan och drar den till dit du vill att den ska vara istÀllet.

NÀr du Àr fÀrdig med formulÀret klickar du pÄ "Förhandsgranska". DÀr kan du vÀlja bakgrundsfÀrg, vem som kan se formulÀrsvaren, hur lÄng svarsfrist enkÀten har innan Evity skickar ut en pÄminnelse till mottagaren av formulÀret, samt om du vill lÀgga till formulÀret automatiskt i nyckeltal.

För att spara formulÀret och kunna anvÀnda det klickar du pÄ "Publicera". NÀr du sparat gÄr det inte att göra Àndringar i formulÀret lÀngre.

Nu Àr ditt formulÀr redo att skickas ut! Antingen genom automationer, via medarbetarnas personkort eller frÄn HR-kalendern. Hur du anvÀnder formulÀren kan du lÀsa lÀngre ner i denna artikel.

Olika sorters frÄgor

I formulÀrverktyget kan du stÀlla olika sorters frÄgor. Vi gÄr igenom dem hÀr.

Kryssrutor

NÀr du anvÀnder kryssrutor kan respondenten vÀlja ett eller flera alternativ.

Ett alternativ

Med ett alternativ kan respondenten enbart vÀlja ett av flera alternativ. Denna frÄgeform Àr bra för Ja/Nej-frÄgor dÀr den behöver ta stÀllning till nÄgot.

Kort och lÄngt svar

NÀr du vill ha ett svar i text kan du anvÀnda textsvaren.

Kort svar - AnvÀnds nÀr du vill ha svar pÄ exempelvis en adress, ett telefonnummer eller en mening.
​LĂ„ngt svar - AnvĂ€nds nĂ€r du vill ha ett mer detaljerade svar som kan krĂ€va ett par meningar.

Scale

NÀr du vill skapa aggregerade resultat pÄ team- och företagsnivÄ kan du anvÀnda skalor. Detta Àr ett bra verktyg i puls- och medarbetarundersökningar för att se hur saker fungerar i organisationen.

eNPS

eNPS - Employee Net Promoter Score. Detta kan du anvÀnda för att bygga ett starkt arbetsgivarvarumÀrke. Ett bra sÀtt att snabbt mÀta medarbetares upplevelse pÄ arbetsplatsen. Resultaten av denna hittar ni i en egen flik under Undersökningar.

Skicka formulÀr via Evity

Du kan anvÀnda formulÀrsmallarna i HR-kalendern, automationer och direkt via personkortet.

HR-kalendern

HÀr kommer vi visa hur du kan lÀgga in ett formulÀr i en process i din HR-kalender. Du kan antingen skapa en helt ny process genom att klicka pÄ lÀgg till "möte/process -> lÀgg till process". Eller klicka in dig pÄ en redan befintlig process och lÀgga in formulÀret dÀr.

VÀl inne i processen gÄr du in pÄ det meddelande du vill ska innehÄlla formulÀret nÀr det skickas ut.

Skriv rubrik till meddelandet och vÀlj nÀr meddelandet ska skickas ut.
Tryck sedan pÄ "Add form", dÀr kan du vÀlja bland dina publicerade formulÀrsmallar och kan vÀlja vilken av dem du vill ska skickas ut.

Tryck "Klar" nÀr du kÀnner dig fÀrdig med ditt meddelande och lagt till formulÀret. Nu finns din process som ett event i din och berörda personers kalender med den informationen du valt. Svaren kan du sedan se i respektive medarbetares personkort (om de inte Àr anonyma) eller sammanstÀllt under "Undersökningar - FormulÀrssvar".

On- och offboardingautomationer

Att lÀgga till ett formulÀr till en automation görs pÄ ungefÀr samma sÀtt som via HR-kalendern. GÄ istÀllet till fliken "Automations" och vÀlj sedan önskad automation (onboarding, offboarding eller födelsedag) du önskar lÀgga till ditt formulÀr i.

Tryck in dig pÄ utgÄende meddelande pÄ önskat team/önskade personer och vÀlj enkÀten pÄ samma sÀtt som ovan.

Medarbetarnas personkort

GÄ till en medarbetares personkort som du vill skicka ett formulÀr till genom att gÄ till fliken "Personal" och "AnstÀllda".

Tryck pÄ önskad medarbetare. VÀlj sedan "FormulÀrsvar" och "skicka enkÀt".

VÀlj önskad enkÀt. Tryck sedan "Klar".

Nu finns det formulÀret du valde pÄ medarbetarens profil, redo för medarbetaren att svara pÄ.

Hur du kan följa upp och se formulÀrssvaren och statistiken kan du lÀsa om hÀr.